Hobro Friplejehjem

Hobro Friplejehjem Købmagergade 35
9500 Hobro
Telefon
+45 73 30 02 00
Virksomhedsform
Selvejende
E-mail
sgma@hobrofriplejehjem.dk
Hjemmeside
Hobro Friplejehjem

Om os

Boliger

24

Beboere

26

Lejligheder

  • Tekøkken tilgængelig
  • 2-værelseslejligheder tilgængelig
  • Internet tilgængelig
  • Skabe tilgængelig
  • Altan/terrasse tilgængelig
  • Eget badeværelse tilgængelig
  • Eget dyr tilladt tilgængelig
  • TV-Pakke ikke tilgængelig
  • 1-værelseslejligheder (Ikke oplyst)

I området

  • Afstand til indkøb 500 - 1000 meter tilgængelig
  • Afstand til kirke >1000 meter tilgængelig

Mad

  • Maden laves på plejehjemmet tilgængelig
  • Morgenmad tilgængelig
  • Middagsmad tilgængelig
  • Aftensmad tilgængelig

Ydelser

  • Mulighed for tilkøb tilgængelig
  • Tilknyttet fodterapeut tilgængelig
  • Tilknyttet frisør tilgængelig
  • Vask af sengetøj tilgængelig

Faciliteter

  • Fælles dyr tilgængelig
  • Gårdhave/grønne områder tilgængelig
  • Sansehave (Ikke oplyst)
  • Træningsfaciliteter (Ikke oplyst)

Aktiviteter

  • Benyttelse af frivillige tilgængelig
  • Faste ugentlige arrangementer tilgængelig
  • Udflugter tilgængelig
  • Pårørenderåd ikke tilgængelig

Plejehjemsleder

Den gode hverdag betyder alt for os. Hverdagsglæden er i højsædet, for det er i hverdagen, man skal trives bedst...

Omgivelser

Hobro Friplejehjem ligger på Kirketerp - et nyt spændende, visionært område i Hobro Nord, som er under udbygning. 
Området huser aktuelt almene lejeboliger og der er andre boligområder i støbeskeen.
For mange år siden var her også liv og landsby indtil pesten kom i 1300-tallet. Da husede området en stor landsby med egen kirke. De seneste udgravninger har vist, at der var 2.000 grave omkring den gamle kirkeruin.
Vores udearealer er indrettet med haveanlæg og stisystemer, så det er let at færdes. Vi har hushold med høns og geder, som vi er fælles om at passe i dagligdagen.  
Vi har en indre gårdhave med en overdækket terrasse, som vi særligt har glæde af om sommeren. Her er et lille guldfiskebassin. 
Nu er Kirketerp igen fuld af liv - ikke mindst med vores friplejehjem i de dejligste grønne omgivelser.

Det står vi for:

Vores helt store vision er, at Hobro Friplejehjem skal være et godt sted at bo, at arbejde og komme som besøgende.

Vi lægger stor vægt på, at der er nærhed og tryghed i hverdagen og vi hjælper hinanden med at blive en del af et fællesskab. Hverdagsglæden har høj kurs hos os.

Vi er rummelige og viser interesse for det enkelte menneske, så her er plads til alles personligheder.

Vi lægger stort vægt på at vores hus er et HJEM. Et hjem, hvor man finder tryghed og velvære og hvor man føler sig imødekommet, set og hørt. Det betyder også, at vi respekterer den enkeltes behov for at være sig selv og privat.

Vi vender gerne blikket udad og går på opdagelse i vores omgivelser, såvel som vi er et åbent hjem, der gerne tager imod besøgende og gæster. Vi vil gerne være en del af lokalområdet og prioriterer højt fx at samarbejde med nærliggende skoler og dagsinstitutioner til fælles glæde og gavn.

 

Vi er en selvejende institution og har rig mulighed for selv at sætte vores præg på hverdagen, som vi ønsker den og lader os sjældent begrænse. Vi er underlagt samme lovgivning og kvalitetsstandarder som kommunale hjem, men hvordan vi løser opgaven er op til os selv. Det betyder, at beslutningsprocesserne er korte og at de foregår i en nær dialog med medarbejderne og beboerne. På den måde er vi meget omstillingsparate og kan hurtigt justere ved behov. 

Vi har et højt kvalificeret personale på alle poster og vores faglighed er stor. Vi arbejder altid målrettet med at være dygtige til det, vi skal, og på løbende at uddanne os og have de rette kompetencer til stede. Ud over fagligheden forventer vi, at vores medarbejdere har hjertet på rette sted, og har lyst og villighed til at indgå i de nære relationer og give noget af sig selv i samværet med vores beboere - det betyder alt.


Aktiviteter

Vi har en aktiv hverdag, som indeholder faste arrangementer i kalenderen, fx. stolegymnastik, bankospil, sangeftermiddage. Vi har fast gudstjeneste en gang om måned.

Vi følger årstiden og de traditionelle højtider og skaber traditioner herom.
Vi har udflugter ud af huset i vores egen bus – det kan være en tur ud i det blå, indkøbsture, seværdigheder osv. Nogle gange har vi madpakker med og andre gange er det arrangeret spisning på turen. Der er egenbetaling til bussen og restaurantbesøg, samt indgangsbilletter med mindre andet er aftalt.
Der er altid mulighed for at deltage i den daglige husførelse. Det kan være at hjælpe til med madlavningen, ordne vasketøj, dække borde eller vande blomster. Måske hjælpe til med at fodre vores dyr? 
Vi lægger stor vægt på at afholde arrangementer, hvor man kan deltage som pårørende og have nogle hyggelige timer sammen. 
Vi er altid åbne for besøg af de lokale daginstitutioner eller den lokale skole, som kommer hos os til forskellige arrangementer eller som en del af et skole/erhverv samarbejde. 
Vi har vores egen støtteforening – Støtteforeningen for Hobro Friplejehjem – som arrangerer og assisterer ved vores arrangementer. Vi har frivillige, som hjælper, hvor der er behov med praktisk arbejde eller ledsagelse. 
Vi har ansat en aktivitetsmedarbejder, som er her flere gange om ugen og arrangerer aktiviteter for grupper eller bruger tid sammen med den enkelte alt efter behov. 


Relation til beboerne

susogerna1

Vi har en nær relation til vores beboere og i dagligdagen et tæt samvær. Det prioriterer vi meget højt!

Som medarbejdere er vi deltagende i hverdagen, så vi altid spiser sammen med vores beboere og holder pauser ude i det åbne fællesskab. Vi arbejder meget målrettet med at lære den enkelte beboer at kende, og er opsøgende omkring fortid og baggrund, så beboeren kan føle sig tryg ved, at vi kender ham og hans behov.

Vi arbejdet i ét stort team. Det betyder, at alle medarbejdere kender beboerne og omvendt får beboerne også et kendskab til, hvem vi er, så det er tryghed i kendte ansigter. 

Vi holder af hverdagsglæden, så her er altid plads til en gang sjov og ballade. Vi griner – og vi griner meget – hver eneste dag og oplever, hvordan det bringer alle sammen og kan hjælpe til at danne nye fællesskaber. Der er mange knus og kram i luften og kærlige drillerier.

Som medarbejdere har vi den samme betydningsfulde relation til vores beboere, uanset om man er pedel, sosu-hjælper eller leder. Vi tror på, at vi alle hver især kan bidrage med noget værdifuldt og gøre en forskel med vores kunnen og kompetencer.

Vi behandler vores beboere med ydmyghed, respekt og værdighed. Vi ser på det enkelte menneske og forsøger at understøtte, hvor vi kan, kompensere, hvor vi skal og tage over, når det er nødvendigt.

Vi har en meget høj trivsel blandt medarbejderne og denne trivsel afspejler sig i hverdagens overskud, tid, ro og kærlig omsorg


Samarbejde med pårørende

 Vi vægter et godt samarbejde med pårørende enormt højt.

Et godt samarbejde betyder for os en gensidig respekt og anerkendelse af den pårørendes relation til beboeren og at der er åbenhed og tillid mellem os. Det er vigtigt for at kunne lykkes sammen. 
Vi anerkender, at man som pårørende har en indsigt og en viden, vi  som medarbejdere aldrig kommer i nærheden af, og som vi gerne tager imod og benytter i vores arbejde. På samme vis vil vi gerne dele vores viden og indsigt med de pårørende. Vi anser pårørende for at være beboerens vigtigste ressource.
Vi stræber efter en høj imødekommenhed og at man som pårørende altid føler sig mødt, hørt og set uanset hvem man henvender sig til. Vi understreger, at vi altid er tilgængelige og behjælpelige, hvor muligt og at vi gerne søger hjælp udefra, hvis det er nødvendigt. 
Vi stræber efter et højt informationsniveau, så vi kontakter pårørende ved behov og efter aftale med den enkelte beboer. Vi lægger vægt på, at der er klare aftaler omkring viderebringelse af information, herunder samtykke fra borger selv. Vi udgiver jævnligt nyhedsbreve og har informationsmateriale om hjemmet, som særligt kan være nyttig ved en indflytning. 
Vi ser pårørende som en vigtig del af vores hjem og som pårørende kan man være deltagende i mange af de aktiviteter, der foregår. Det er muligt at spise med efter aftale til hovedmåltiderne eller ved særlige højtider. 

Som ledelse lægger vi stor vægt på at kende de pårørende og være en del af dialogen vedrørende beboerne. Det er altid muligt at få en samtale, ligesom vi rækker ud, hvis vi ser, at der kan være behov herfor. 

Vi er medinddragende i den sidste tid og varetager denne opgave med særlig omhu og åbenhed.